slide 2 of 4
  • Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
Drs. Robin Holle

Dierenarts

Oogmiddelen kat

Bestel hier de juiste oogmiddelen voor uw kat

Middelen voor de ogen van kat zijn er in verschillende soorten te krijgen. Neemt u eens op uw gemak een kijkje om te zien om eens te kijken wat wij op dit gebied allemaal verkopen. De middelen voor oog van kat zijn geen medicijnen, maar toch kunt u hier een hele positieve invloed mee uitoefenen op het welzijn van uw kat. Of het nu gaat om oogdruppels of een van onze andere producten, u kunt er op rekenen dat ze goed zijn getest om het zicht een zo goed mogelijke ondersteuning te geven.

Hoe ziet het kattenoog er van binnen uit?

Het kattenoog is een prachtig voorbeeld van een complex orgaan dat is geëvolueerd om de katachtigen te helpen bij het jagen en overleven in verschillende omgevingen. De anatomie van het kattenoog vertoont enkele unieke kenmerken die het onderscheiden van menselijke ogen.

  1. Oogleden: Net als bij mensen hebben katten bovenste en onderste oogleden om hun ogen te beschermen. Wat echter interessant is, is dat katten een derde ooglid hebben, het zogenaamde "knipvlies" of "nictiterend membraan". Dit membraan ligt in de binnenste ooghoek en kan zijwaarts over het oog bewegen om het te beschermen en te bevochtigen. Het is meestal onzichtbaar, behalve wanneer de kat ziek is of wanneer er iets mis is met het oog.

  2. Iris: De iris is het gekleurde deel van het oog rond de pupil. Het unieke aspect van de katteniris is dat het een verticale spleetvormige pupil heeft, wat hen helpt zich aan te passen aan verschillende lichtomstandigheden. Bij fel licht kan de pupil vernauwen tot een smalle spleet, terwijl deze zich verwijdt tot een ronde vorm in het donker om meer licht binnen te laten.

  3. Pupil: Zoals hierboven vermeld, varieert de grootte van de pupil afhankelijk van de lichtomstandigheden. De pupil reguleert de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt en werkt als het diafragma van een camera.

  4. Lens: De lens bevindt zich direct achter de pupil en is verantwoordelijk voor het focussen van het licht op het netvlies. Het lensmechanisme is vergelijkbaar met dat van een camera.

  5. Netvlies: Het netvlies is het lichtgevoelige deel van het oog dat zich aan de achterkant bevindt. Het bestaat uit fotoreceptoren genaamd kegeltjes en staafjes, die verantwoordelijk zijn voor het omzetten van licht in elektrische signalen die naar de hersenen worden gestuurd via de oogzenuw. Katten hebben veel meer staafjes dan kegeltjes, waardoor ze uitstekend kunnen zien bij weinig licht, maar hun kleurenzicht beperkt is.

  6. Tapetum lucidum: Dit is een opvallend kenmerk van het kattenoog. Het is een reflecterende laag achter het netvlies die het licht dat het netvlies niet heeft opgenomen, terugkaatst. Hierdoor kan het oog meer licht opvangen en zorgt het voor een beter nachtzicht. Dit is ook de reden waarom de ogen van katten vaak oplichten wanneer er licht op schijnt, zoals bij een zaklamp.

Dit zijn de belangrijkste anatomische kenmerken van het kattenoog. Hun unieke eigenschappen maken hen tot uitstekende jagers, vooral in de schemering en 's nachts, wanneer hun nachtzicht en bewegingsdetectie hen een groot voordeel geven.

Hoe kan ik de ogen van mijn kat het beste verzorgen?

Het verzorgen van de ogen van uw kat is een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheidszorg voor uw huisdier. Hier zijn enkele tips om de ogen van uw kat goed te verzorgen:

  1. Regelmatig inspecteren: Neem regelmatig de tijd om de ogen van u kat te controleren. Let op eventuele veranderingen zoals roodheid, zwelling, afscheiding, of korstvorming. Als u iets ongewoons opmerkt, neem dan contact op met uw dierenarts.

  2. Reinigen: Als uw kat last heeft van traanstrepen (bruine strepen rond de ogen), kunt u deze voorzichtig schoonmaken met een schoon, vochtig doekje. Gebruik geen zeep of andere irriterende stoffen, want dit kan de ogen beschadigen.

  3. Gebruik oogdruppels (indien voorgeschreven): Als uw dierenarts oogdruppels heeft voorgeschreven voor uw kat, volg dan nauwkeurig de instructies voor het gebruik ervan. Deze druppels kunnen helpen bij bepaalde oogproblemen of irritaties.

  4. Vermijd potentieel irriterende stoffen: Probeer te voorkomen dat er stoffen in de ogen van uw kat komen die irritatie kunnen veroorzaken, zoals stof, chemicaliën of scherpe voorwerpen.

  5. Regelmatige controle bij de dierenarts: Neem uw kat minstens één keer per jaar mee naar de dierenarts voor een algemene gezondheidscontrole, waarbij ook de ogen worden gecontroleerd.

  6. Oogproblemen serieus nemen: Als u merkt dat uw kat problemen heeft met de ogen, zoals roodheid, zwelling, tranen of veranderingen in het gezichtsvermogen, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts. Oogproblemen kunnen ernstig zijn en moeten niet worden genegeerd.

Belangrijk: Als u ooit twijfelt over de gezondheid van de ogen van uw kat, raadpleeg dan altijd uw dierenarts. Uw dierenarts kan de beste adviezen geven en de juiste behandeling voorschrijven indien nodig. Het is essentieel om proactief te zijn als het gaat om de gezondheid van uw huisdier.

Oogcleaners, oogreingers, vitamine A oogzalf en kunsttranen

U vindt hier diverse oogcleaners voor uw kat. Oogcleaners wil niet zeggen dat ze de oogbol reinigen. Oogcleaners zijn er voor het reinigen van de huid rondom het oog. Ook zijn er traanstreep removers beschikbaar. Deze verwijderen op een milde manier de traanstreep. Wanneer een oog geïrriteerd is dan kan een oogzalf met vitamine A helpen. Let er wel op dat u een oogzalf op de juiste manier aanbrengt. U heeft daarbij altijd uw hand op het kattenkoppie, zodat u nooit met de tip van het tubetje de oogbol raakt. Neem vandaag nog contact met ons op als u bijvoorbeeld meer wilt weten over een product voor de ogen van uw kat. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden die u op dit gebied heeft en over de producten die wij verkopen. Het is belangrijk dat u uw huistijger de beste verzorging geeft die er maar te krijgen is. Uw huisdier vertrouwt erop dat u het beste zult doen om hem of haar zo goed mogelijk te verzorgen. Met onze producten kunt u daar helemaal zeker van zijn.

Sanne van Dierapotheker
Hoi, ik ben online! Kan ik u helpen?