slide 2 of 4
  • Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
Drs. Robin Holle

Dierenarts

Junior hondenvoer

Bestel hier het juiste hondenvoer voor uw junior hond

De voeding van een hond luistert best nauw. Zeker de voeding van een jonge hond. De botten, de spijsvertering, alles is nog in opbouw en daarvoor is het goed dat het voer is afgestemd op de levensfase van de hond. Van moedermelk naar puppyvoer is een hele logische stap. Daarna gaat een hond een keer over op volwassen hondenvoer. Honden van de kleine rassen mogen vanaf een leeftijd van zes maanden langzaamaan over op volwassen "adult" hondenvoer. Kleine honden hebben dus eigenlijk geen junior hondenvoer nodig. Honden van de grote rassen groeien veel langzamer en krijgen daarom speciaal voer dat op hun leeftijd is afgestemd tot ze 2 jaar oud zijn. Pas dan kunnen ze over op een adult hondenvoer. Dat speciale voer is een junior hondenvoer. De veterinaire merken Royal Canin, Sanimed, Vet-Concept, HPM, Calibra en Purina Po Plan hebben optimaal samengestelde hondenbrokken voor de junior hond ontwikkeld. Zeker voor de hond van (middel-)grote rassen een gezonde uitkomst.

Hoe lang moet ik puppyvoer geven?

Puppyvoer geeft u aan uw pup tot een leeftijd van 6 maanden. Daarna gaat een pup van een klein ras over op brokken voor de volwassen hond. Junior hondenvoer kan het beste gevoerd worden aan honden van de (middel-)grote rassen vanaf 6 maanden leeftijd totdat ze 2 jaar oud zijn. Ook honden die jong gecastreerd of gesteriliseerd worden, kunnen daarna het beste gevoerd worden met junior brokken. Junior hondenvoer heeft een passende verhouding van eiwitten en vetten en, belangrijk voor de botontwikkeling, een aangepast calcium en fosfor gehalte. Per merk verschilt de hoeveelheid junior hondenvoeding, die u per dag mag geven aan uw jonge hond. U kunt de daghoeveelheid terug vinden op de verpakking. Daarbij speelt de mate van inspanning van uw hond natuurlijk ook een rol.

Voorkom gewrichtsproblemen bij uw jonge hond

Veel jonge honden, vooral van de grotere rassen, ontwikkelen in meer of mindere mate gewrichtsproblemen. Hier enkele tips om orthopedische klachten bij uw hond te voorkomen.

  • Koop uw pup bij een betrouwbare fokker.
  • Vooral honden met een lichaamsgewicht van meer dan 25 kg zijn gevoelig voor gewrichtsaandoeningen.
  • Geef uw hond de juiste voeding, speciaal gemaakt voor snelgroeiende rassen.
  • Geef uw hond een afgepaste dagportie voer, verdeeld over 3 – 4 maaltijden.
  • Geef uw hond veel en vooral de juiste beweging.
  • Check regelmatig het lichaamsgewicht van uw hond.
  • Ga maandelijks met uw hond (van 3 tot 100 maanden jong) naar de dierenkliniek voor controle door de dierenartsassistente.
  • Consulteer bij kreupelheid tijdens de groeifase van uw hond altijd uw dierenarts.
Sanne van Dierapotheker
Hoi, ik ben online! Kan ik u helpen?