slide 2 of 4
  • Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
7be8afa6ed9482b2935a96cf342fcfa5

Zeven frisse lentetips voor uw hond en kat

De zon breekt langzaam door, de dagen lengen en u merkt dat ook uw dier er zin in heeft.
Voorjaar!

We hebben 7 lentetips voor uw hond en kat op een rijtje gezet.

Update
Jonge loslopende honden kennen vaak hun grens niet tijdens het uitlaten. Door het jachtinstinct worden schapen aangevallen, maar ook reekalfjes kunnen daarvan het slachtoffer zijn. Als zo’n kalfje naar hond ruikt, laat moeder ree het in de steek en verhongert het. Door de vele jonge honden zien we juist nu dergelijk ongewild leed bij de dieren in onze bossen. Laat uw hond daarom altijd aangelijnd uit, behalve in de daarvoor bestemde 
hondenlosloopgebieden.

1. Zwemmen

De zon schijnt volop en het water lonkt, lekker zwemmen. Toch kan juist in het voorjaar het water nog behoorlijk koud zijn. Voorkom dan ook dat uw hond in te koud water duikt waardoor de spieren van uw hond kunnen gaan verkrampen. Is dit toch gebeurd en komt hij rillend van de kou naar u toe, wrijf hem dan zo gauw mogelijk helemaal droog. En wanneer uw hond vaker gaat zwemmen zorg er dan altijd voor dat hij goed beschermd is tegen de ziekte van Weil (Leptospirose), deze kan via ratten vanuit het water worden overgebracht op uw hond.

2. Uw kat naar buiten?

Kat kijkt voor zich uit voor stralende bloemetjes in de lente

Ook uw kat vindt het heerlijk om buiten te zijn. Hang een belletje aan uw kat dat kan leed bij vogelnestjes voorkomen. Niet altijd, maar het helpt wel. En gaat uw kat voor het eerst naar buiten? Smeer dan zijn pootjes in met bijvoorbeeld roomboter.  Dat vindt hij niet fijn en hij gaat er tijdens het naar buiten gaan eens goed voor zitten om het er af te likken. Zo rent hij niet direct overal op af en kan rustig wennen aan de nieuwe omgeving. Geef hem die dag nog niet te eten zodat hij terug komt met honger. Beloon hem met iets lekkers als hij weer terug komt.

3. Help uw hond verharen

In het voorjaar verharen de meeste honden flink, de winterjas gaat uit. Dat duurt vaak enkele weken en honden vinden het heerlijk om dan flink geborsteld te worden. Ze kunnen er echt verlekkerd bij kijken. Klitten van dood haar worden zo voorkomen en het verharen zelf zet beter door. Daarna even afnemen met een vochtige doek al dan niet met een lekker luchtje en uw hond is weer helemaal lentefris!

4. Extra aandacht voor de krolse kat en kater

Als de dagen lengen dan worden zeker katten die veel buiten zijn eerder krols. En krolse katten willen een kater. En ja, katers zijn altijd wel op zoek naar een gewillige poes, zeker als het lente wordt. Kater en poes gaan naar elkaar op zoek en zo kunnen ze een gevaar zijn in het verkeer. En komt een kater een ander mannetje tegen dan is het vaak vechten geblazen. Dat willen we allemaal niet. En al helemaal geen ongewenste kittens. Zorg dus dat u op tijd uw kater en poes hebt laten castreren of houdt ze volledig binnen. En een chip kan ook geen kwaad. Wel zo veilig.

5. Kleine moeite, groot plezier voor uw huisdier

Hondenhoofdje voor gele lentebloemen

Er is geen kat of hond die zit te wachten op een vlo of teek op zijn lijf. U bent degene die dit kan voorkomen. Neem dan ook tijdig maatregelen. Er zijn online en bij uw dierenarts prima middelen voor uw hond en uw kat  beschikbaar. Als band, pipet, tablet of hoe u het maar wilt. Ziet u toch nog een teek? Verwijder deze dan direct met een handig tekenhaakje. En wanneer u meer dieren in huis heeft, behandel ze dan allen tegelijk. Kleine moeite, groot plezier voor uw huisdier.

6. Let op met de berenklauw en de eikenprocessierups

De berenklauw is een prachtige snelgroeiende plant met grote behaarde, klauwvormige bladeren. Voorkom aanraking met het sap van deze plant, rode plekken, jeuk en blaasjes kunnen het gevolg zijn bij u en uw huisdier. Vergelijkbare klachten kan contact met de eikenprocessierups geven. Deze liggen vaak aan de voet van de eik en waaien op u en uw dieren. Let vooral op in de berm. Bij contact kunt u het beste uw dier royaal met water afspoelen en uit het zonlicht halen (berenklauw). Houden de klachten aan, neem dan contact op met uw dierenarts.

7. Kijk uit met de blauwalg, slakkenkorrels en voorjaarsbollen

Hondje met tong uit mond voor een waterpoel

Blauwalg kan zich bij het stijgen van de temperatuur vooral in stilstaand water ontwikkelen. Laat uw hond nooit zwemmen in water met een blauwalg waarschuwing. Ook voorjaarsbollen zoals de narcis, krokus, tulp en lelie zijn giftig voor honden en katten. Niet zo zeer de plant zelf, maar wel de bol. En strooit u slakkenkorrels bijvoorbeeld bij de hosta’s in uw tuin? Voorkom dat uw dier deze opneemt, ze zijn zeer giftig.

Heeft u vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat u hier vragen over heeft. Ook omdat het eerder behoorlijk onduidelijk was wat nu wel en niet mag en kan.

Stel gerust uw vragen aan ons zodat u het beste kan doen voor uw dier: info@dierapotheker.nl

Drs Robin Holle Dierenarts Dierapotheker

Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl