Mijn hond plast in huis
Een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren. Maar als u uw hond 2 tot 4 maal per dag uitlaat en hij plast toch regelmatig in huis, dan is er vaak meer aan de hand. Of het binnenshuis plassen nu wordt veroorzaakt door medische of gedragsproblemen, straf uw hond nooit. In beide gevallen kan uw hond er niets aan doen en straffen kan het probleem juist vergroten. Belangrijk is om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen. Een onzindelijke hond is een vervelend probleem. Maar als de oorzaak bekend is, is er in veel gevallen wat aan te doen.
Onzindelijke hond door leeftijd
Onzindelijkheid pup
Wanneer een hond geboren wordt dan is de pup niet direct zindelijk. Net zoals baby’s dat niet direct zijn. Die zindelijkheid zal de pup gaan aanleren en daar zijn wij mensen natuurlijk bij behulpzaam.
Hoe maak je een hond zindelijk?
Als u een nieuwe pup in huis krijgt is deze over het algemeen nog niet zindelijk en zult u hier, vooral in het begin, veel tijd aan moeten besteden. Maak er een gewoonte van om de pup direct na het eten en drinken buiten te laten. Ook meteen na het wakker worden is een goed moment om met de pup naar buiten te gaan. Als de pup buiten plast en/of poept, prijs hem dan uitbundig.
Als u langer weg bent en ook ’s nachts, kunt u de pup het beste in een bench plaatsen. Pups zullen namelijk niet snel hun eigen nest bevuilen. Voorwaarde is dan wel dat de bench niet te groot is in verhouding tot de pup.
Bij teveel ruimte kan de pup de bench verdelen in een nest- en een poep/plas gedeelte. Een bench op de groei kunt u in het begin verkleinen met een tussenschot.
Ongetwijfeld zullen er ongelukjes gebeuren, maar met geduld en liefde krijgt ook u uw pup zindelijk. Over het algemeen duurt het enkele maanden eer de pup helemaal zindelijk is; de pup weet dan dat ie zijn behoefte buiten moet doen, hij kan het ook langer ophouden en hij geeft aan wanneer hij echt naar buiten moet.
Onzindelijkheid oude hond
Minder bekend is misschien dat ook een oudere hond zindelijkheidsproblemen kan hebben. Door de leeftijd kan de sluitspier van de blaas slapper worden waardoor de hond zijn plas minder goed kan ophouden. Voorkom dat de blaas overvol raakt en laat uw oudere hond wat vaker uit. Ook kan bij een oudere hond dementie een rol spelen bij onzindelijkheid.
Onzindelijke hond door medische problemen
Het is belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Zeker als u het plasgedrag van uw hond niet goed kunt verklaren, adviseren wij u contact op te nemen met uw dierenarts.
Onzindelijkheid kan namelijk ook verschillende, soms ernstige, medische oorzaken hebben:
Incontinentie
Gesteriliseerde teven lopen een verhoogd risico op incontinentie. En sommige rassen, zoals bijvoorbeeld boxers hebben ook een verhoogd risico op incontinentie. Deze vormen zijn over het algemeen goed te behandelen met medicijnen.
Aangeboren incontinentie
In sommige gevallen is er sprake van een aangeboren afwijking. De urineleiders komen dan niet uit in de blaas maar in of achter de sluitspier. We noemen dit ectopische ureteren. Een aantal rassen heeft een verhoogd risico op deze afwijking: Briard, Labrador, Golden Retriever, Entlebucher en de Bearded Collie. De meeste fokkers screenen op deze afwijking.
Omdat deze afwijking kan zorgen voor ernstige nierschade is het belangrijk deze tijdig te ontdekken. Alle pups zijn onzindelijk en daardoor kan de diagnose soms lastig zijn. Maar als het maar niet lukt om uw pup zindelijk te krijgen, de pup vaak kleine beetjes plast, urine verliest in zijn slaap en ook tijdens het lopen en daarnaast veel drinkt, is het raadzaam contact op te nemen met uw dierenarts. Deze afwijking kan alleen chirurgisch worden hersteld.
Blaasontsteking
Als uw hond op verschillende plaatsen in huis kleine plasjes achterlaat is er vaak sprake van blaasontsteking. Andere symptomen van een blaasontsteking zijn: moeilijk of pijnlijk plassen, bloed bij de urine, troebele urine, koorts en veel drinken en plassen. Gesteriliseerde teven hebben een verhoogde kans op blaasontsteking. Blaasontsteking kan worden vastgesteld door urineonderzoek en is goed te behandelen. Er zijn een aantal natuurlijke middelen ter ondersteuning van de blaas en urinewegen.
Als de blaasontsteking snel terugkomt en bij blaasontsteking bij reuen en bij niet-gesteriliseerde teven moet je altijd alert zijn op andere aandoeningen. Denk aan nierbekkenontsteking, nierfalen, prostaatontsteking, blaasstenen, blaastumor, suikerziekte, of ziekte van Cushing.
Blaasstenen
Blaasstenen bij de hond worden meestal veroorzaakt door een blaasontsteking. Blaasstenen worden vastgesteld door een röntgenfoto of een echo. Kleine stenen kunnen worden behandeld met een speciaal dieet voor de blaas en urinewegen.
Grote stenen worden chirurgisch verwijderd. Soms worden de stenen zo groot dat de plasbuis verstopt raakt en de hond niet meer kan plassen. In dat geval is acuut ingrijpen noodzakelijk.
Nierstenen
Nierstenen komen bij honden niet zo vaak voor, maar er zijn een aantal rassen die een verhoogd risico hebben op de vorming van nierstenen: Dalmatiërs, Engelse Bulldogs en Yorkshire Terriërs. Nierstenen worden vastgesteld door een röntgenfoto of een echo.
Kleine stenen kunnen worden behandeld met een speciaal dieet voor de nieren. Grote stenen worden chirurgisch verwijderd. Soms worden de stenen zo groot dat de plasbuis verstopt raakt en de hond niet meer kan plassen. In dat geval is acuut ingrijpen noodzakelijk.
Suikerziekte
Als een hond suikerziekte heeft drinkt hij veel meer en moet hij vaker plassen. Hierdoor ontstaat in sommige gevallen onzindelijkheid. Andere symptomen van suikerziekte zijn vermageren, braken en ontwikkelen van staar. Suikerziekte is een ernstige aandoening maar is met medicijnen en vaak speciaal dieetvoer ter behandeling en voorkoming van suikerziekte goed te behandelen. Suikerziekte wordt vastgesteld door bloedonderzoek op diabetes mellitus.
Zenuwbeklemming
Door een ongeluk of rugklachten kunnen de zenuwen die naar de blaas lopen beklemd raken. Hierdoor kan uw hond incontinent worden. Dit is in veel gevallen onherstelbaar.
Onzindelijke hond door gedragsproblemen
Kennelonzindelijkheid
Een hond zal eigenlijk nooit zijn eigen nest bevuilen. Uitzonderingen zijn honden die voornamelijk in een kennel worden of zijn gehouden en niet op vaste tijden worden uitgelaten. Ook pups die die hun eerste weken vooral in een kennel hebben doorgebracht kunnen deze vorm van onzindelijkheid ontwikkelen. Deze honden zijn eraan gewend geraakt om hun behoefte in hun nest te doen. Dus ook in huis of in hun bench. Het zal veel tijd en geduld kosten om deze honden hun behoefte buiten te laten doen.
Stressplassen
Stresshormonen hebben invloed op de waterhuishouding van uw hond. Als uw hond om wat voor reden dan ook, veel last heeft van stress kan dit leiden tot onzindelijkheid. Je ziet dit vaker bij honden die niet goed alleen kunnen zijn. U kunt dan het alleen zijn oefenen door uw hond steeds wat langer alleen te laten. Maar u kunt ook overwegen een hondenoppas in te schakelen. Kijk eens op www.oopoeh.nl. Word in elk geval niet boos, dit vergroot alleen maar de stress.
Submissief (= onderdanig) plassen
Een ander woord voor submissief is onderdanig. Deze vorm van onzindelijkheid zie je dan ook vooral bij onderdanige en onzekere honden en pups. Met het laten lopen van de plas geeft de hond of pup aan dat hij lager in rang is en toont hij zijn onderdanigheid. Je ziet dit bij het begroeten van het baasje, bezoek, andere honden of confronterende situaties. Vaak neemt de hond ook een onderdanige houding aan door op zijn rug te gaan liggen of door zijn knieën te zakken. Bestraffen van submissief plassen is zinloos en kan het probleem zelfs verergeren omdat de hond nog onzekerder en onderdaniger wordt.
Het beste kunt u de hond en het plasje negeren. Zorg dat u niet bedreigend en dominant overkomt door de hond niet recht aan te kijken. Maak geen gebaren van bovenaf, zoals over de bovenkant van zijn kop aaien. Maak uzelf kleiner door op uw knieën te gaan of door te gaan zitten. Laat de hond ook uit zichzelf naar u toe komen en rustig aan u snuffelen. Als het u lukt om de hond op deze manier meer zelfvertrouwen te geven en u of anderen niet meer als bedreigend te zien, verdwijnt over het algemeen ook het submissief plassen.
Opwindingsplassen
Opwindingsplassen zie je vooral bij pups. Jonge honden hebben net als kinderen hun sluitspieren nog niet helemaal onder controle. En bij grote opwinding zoals bij spelen of het begroeten van het baasje kan een pup een klein plasje verliezen. Word in elk geval niet boos want de pup kan er echt niets aan doen. Het opwindingsplassen kunt u voorkomen door de pup rustig te begroeten en spelen de eerste weken vooral buiten te doen.
Markeringsplassen
Met markeringsplasjes communiceert uw hond met soortgenoten in zijn omgeving en bakent hij zijn territorium af. Uit deze geurvlaggen die achtergelaten worden kan een hond veel afleiden: Het geslacht van de hond, of een teef loops, zwanger of voedend is, of hij de hond kent, de gemoedstoestand van de hond en of de hond ziek is.
Het markeringsplassen en snuffelen aan andermans plasjes is dus volstrekt natuurlijk gedrag. Vervelend wordt het als uw hond dit binnen gaat doen. In sommige gevallen wil een hond ook binnenshuis zijn territorium afbakenen. Dit zie je vooral bij dominante reuen. Dit is vaak op te lossen met een gehoorzaamheidscursus bij een hondenschool.
Als er een loopse teef in de buurt is, kan de reu ook uit stress binnen gaan markeringsplassen. Binnenshuis markeringsplassen is zie je vooral bij ongecastreerde reuen.
Een castratie kan dan ook uitkomst bieden. Overleg hierover met uw dierenarts.
Schoonmaken
Als uw hond in huis heeft geplast is het zaak om goed schoon te maken. Niet alleen uit hygiënisch oogpunt, maar als het urineluchtje blijft hangen kan dat voor uw hond een uitnodiging zijn om daar opnieuw te plassen. Er zijn verschillende middelen die die geur compleet weghalen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl