Het is verstandig naar de dierenarts te gaan als uw kat meer of minder drinkt dan normaal omdat dit een signaal kan zijn dat uw kat ziek is.
Drinkt mijn kat veel?
Een richtlijn voor de hoeveelheid water die een kat drinkt is ongeveer 50 ml water per kg lichaamsgewicht per dag. Een kat van 3 kg mag dus ongeveer 150 ml water op een dag drinken. De hoeveelheid drinken hangt natuurlijk ook af van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid lichaamsbeweging. En een kat die vers vlees of blikvoer krijgt, zal gemiddeld minder drinken dan een kat die op brokken staat. Als uw kat duidelijk meer drinkt of meer is gaan drinken dan voorheen, is het verstandig onderzoek te doen.
Plast mijn kat veel?
Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen veel plassen en vaak plassen. Met veel plassen bedoelen we grote hoeveelheden in een keer. De urine is vaak licht van kleur, uw kat is veel langer aan het plassen en kan zelfs in huis gaan plassen. Er ligt dan een grote plas. Met vaak plassen bedoelen we vaak kleine beetjes (niet te verwarren met sproeien). Dit kan bijvoorbeeld passen bij blaasontsteking of een verstopping. U vindt dan alleen kleine plasjes en de kat kan veel aandrang hebben zonder dat er veel urine komt. Neem dan contact op met de dierenarts!
Wat kunt u doen?
Als uw kat veel plast, mag u de waterbak nooit zomaar weghalen! Als uw kat dan namelijk onvoldoende kan drinken, kan hij/zij uitdrogen. Dit kan leiden tot blijvende schade aan de nieren. Wat kunt u dan wel doen? Wacht niet te lang en vraag de dierenarts om advies. U kunt zien of uw kat uitgedroogd is door de huid aan de zijkant van de borstkas op te tillen en los te laten. Gaat de huid niet direct terug in de normale positie? Dan is uw kat waarschijnlijk uitgedroogd. Ook kunt u het tandvlees beoordelen, dit hoort vochtig te zijn.
Oorzaken van veel plassen en veel drinken
Er zijn meer dan 15 oorzaken die kunnen leiden tot veel plassen en drinken. Voorbeelden van oorzaken zijn: nierfalen, hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier), suikerziekte en leverproblemen.
Hoe stellen we de diagnose?
Het onderzoek begint met urine onderzoek, liefst van de eerste urine van de dag (ochtendurine). Dit wordt vrijwel altijd gevolgd door een bloedonderzoek. Ook kunnen daarna aanvullend urine onderzoek, een echografie, weefselonderzoek, röntgenfoto of andere onderzoeken nodig zijn.
Waaruit bestaat de behandeling?
Door vroegtijdig de oorzaak op te sporen, kunnen veel oorzaken nog behandeld worden. Als u te lang wacht, kan het soms al te laat zijn! Om welke behandeling het gaat, hangt af van de oorzaak. Beperk nooit de hoeveelheid drinkwater! Uw kat kan hierdoor levensgevaarlijk uitdrogen.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected] Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl