Mijn teef is ongewenst gedekt, wat nu?
‘Help, mijn teef is gedekt maar ik wil helemaal geen puppy’s. Wat moet ik nu doen?’. Dit is een van de vragen die we in de praktijk tegenkomen. Zo af en toe krijgen we een telefoontje van een bezorgde hondeneigenaar wiens teef mogelijk ongewenst gedekt is. In sommige gevallen is de dekking daadwerkelijk gezien. In andere gevallen bestaat er alleen een vermoeden. Hoe groot is de kans dat na een dekking daadwerkelijk pups geboren zullen worden? En op welke manieren kunnen we ingrijpen? Dit zijn enkele vragen die belangrijk zijn en waar we u over willen informeren.
Wanneer is een dekking ongewenst?
We spreken van een ongewenste dekking wanneer de eigenaar niet wil dat een teef drachtig wordt en puppy’s krijgt. Dit kan te maken hebben met persoonlijke voorkeuren, bijvoorbeeld wanneer er geen tijd of geld is om voor de drachtige teef en pups te zorgen.Ook wanneer een teef nog erg jong of juist oud is, een ziekte of erfelijke aandoening heeft, is een dekking niet gewenst. Daarnaast kan de reu die de teef (mogelijk) gedekt heeft voor problemen zorgen. Denk hierbij aan een teef die wordt gedekt door haar broer of vader. Ook het ras en de grootte van reu en teef en het wel of niet hebben van een stamboom kunnen meespelen in de vraag of de dekking gewenst is.
Hoe groot is de kans dat een teef drachtig wordt na een dekking?
Om de kans op dracht in te schatten, willen we weten of de dekking echt heeft plaatsgevonden en of sprake was van koppeling. Een ander logisch gegeven dat soms nog vergeten wordt, is dat zowel de reu als de teef vruchtbaar moeten zijn. Als de reu of teef gecastreerd is, is de kans op dracht nihil. Ook het moment van dekking speelt een rol.
Een teef is gemiddeld 3 weken loops. Vaak is de meest vruchtbare periode rond de 11e-13e dag na het begin van de loopsheid. Dit is echter zeer variabel en we zien in de praktijk ook teven die al rond de 6e dag of pas rond de 20e dag vruchtbaar zijn! We kunnen een paar milliliter bloed afnemen om het progesterongehalte te bepalen. Dit geeft ons meer informatie over de vruchtbare periode van de teef.
Wat kan ik doen wanneer mijn teef ongewenst gedekt is?
Wanneer een dekking heeft plaatsgevonden, zijn er meerdere mogelijkheden. U kunt besluiten om niets te doen en af te wachten. Het grootbrengen van een nest pups kost wel veel tijd, energie en geld! Een teef is gemiddeld 63 dagen drachtig en de bevalling (partus) zal rond die tijd op gang komen. Om beter te weten wat u kunt verwachten, kunnen we bepalen of een teef drachtig is. Dit kan rond dag 28 na dekking met een echo en rond dag 50-55 na dekking met een röntgenfoto.
Wanneer rond dag 28 met een echo wordt gezien dat een teef drachtig is, kunnen we nog ingrijpen. Op dat moment kan alsnog besloten worden om de teef twee hormooninjecties te geven waarmee de dracht kan worden afgebroken. Ook zou een castratie (verwijderen van baarmoeder en eierstokken) uitgevoerd kunnen worden. Besef wel dat de teef dan al op de helft van de dracht is en dat we hier spreken over een abortus. Beide methodes hebben in dit stadium een verhoogd risico op complicaties.
In plaats van afwachten, kunt u er ook voor kiezen om de teef in de eerste twee weken na de dekking te castreren of twee hormooninjecties te geven. We zien bij deze behandeling in een vroeg stadium nauwelijks bijwerkingen en er is geen verhoogde kans op baarmoederontsteking.
U kunt altijd contact opnemen met onze praktijk om de situatie van uw teef te bespreken en een vervolgplan te maken.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Drs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl