Per januari 2023 gaat de nieuwe dierenwet in. Wat betekent dit voor honden, katten en paarden in Nederland?
Wat staat er in de nieuwe dierenwet?
In de nieuwe dierenwet staat dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. De basis van deze nieuwe dierenwet is dat dieren geen pijn of ongemak mogen ervaren wanneer ze in een stal, hok of kooi worden gehouden. Dieren hoeven zich niet aan te passen aan hun huisvesting en die huisvesting moet ruimte bieden voor het natuurlijke gedrag van dieren. Met dieren worden alle gehouden dieren bedoeld. Dus de landbouwhuisdieren, zoals koe en varken en ook de gezelschapsdieren, zoals hond, kat, konijn en ook de paarden.
Voor hoeveel huisdieren geldt de nieuwe dierenwet?
De nieuwe geldt voor alle gehouden dieren, dus ook alle huisdieren. In Nederland loopt, zwemt of vliegt bij bijna de helft van alle huishoudens een huisdier. Alles bij elkaar opgeteld houden 3.8 miljoen huishoudens ongeveer ruim 27 miljoen huisdieren. Honden en katten nemen het voortouw: ruim 23% van de huishoudens heeft een kat, bijna 18% heeft een hond. Aquariumvissen staan met ruim 7% op de 3e plaats. De nieuwe dierenwet gaat alle huisdieren aan en kan dus gevolgen hebben voor enorme aantallen dieren en mensen.
Wat betekent ruimte voor natuurlijk gedrag?
Zoals benoemd moet in de nieuwe dierenwet de huisvesting van de gehouden huisdieren ruimte bieden voor het natuurlijke gedrag van deze dieren.
Enkele voorbeelden van ruimte bieden voor natuurlijk gedrag kunnen zijn:
- Kat heeft altijd de mogelijkheid (kattenluikje) om naar buiten te gaan
- Hond niet de hele dag aan de lijn
- Konijn niet meer eenzaam in een hokje in de tuin
- Paard niet meer alleen in de wei
- Vliegruimte voor een kanarie of een parkiet
- Zwemwater voor een eend
- Gefokte puppy’s moeten naar buiten kunnen en daglicht zien
- Varkens moeten kunnen wroeten
Aandacht voor natuurlijk gedrag dieren
Hoogleraar Ludo Hellebrekers, directeur van Wageningen Bioveterinary Research, stelt dat de nieuwe dierenwet er voor zal zorgen dat er meer aandacht komt voor het dierenwelzijn. Hellebrekers zegt dat de wet er is om te zorgen voor aandacht voor de goede omgang met dieren. “In het professioneel én individueel houden van dieren zijn verbeteringen haalbaar rond gezondheid en welzijn van de dieren. Vooral rond hun natuurlijke gedrag. Zo kan een kanarie die in een kooi wordt gehouden niet vliegen, terwijl dat wel het natuurlijke gedrag is van het dier. Dat moet veranderen.”
Sociale leefbaarheid van dieren
Ook wijst Hellebrekers wijst erop dat een hond nog steeds wel aan de riem uitgelaten kan worden. “Dat heeft ook met sociale leefbaarheid te maken. Maar een paard alleen in de wei terwijl het sociale dieren zijn, dat kan niet langer. Net als een productiedier niet altijd in een verduisterde stal moet worden gehouden.”
Moeten huisdiereigenaren zich zorgen maken?
Hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg (UU) vraagt zich af in hoeverre dergelijke strenge regels bij mensen thuis te handhaven zijn. Controle bij miljoenen huisdierenhouders lijkt schier onmogelijk. Hij vindt het wel goed om steeds meer na te denken over het welzijn van huisdieren. Juist omdat ook binnen Europa steeds meer aandacht is voor dierenwelzijn. Vooral goede voorlichting is dan van belang. Wat wel en niet goed is voor een dier. Veel huisdierbezitters doen hun uiterste best, maar wat ze doen is, zonder dat ze het weten, niet altijd goed voor het dier.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl