• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
840d8499554b19e8c699eb275d661cc7

Is berenklauw gevaarlijk voor honden?

Ja, berenklauw is gevaarlijk voor honden. Berenklauw is gevaarlijk voor mens en dier. Gevaarlijk in die zin dat mensen en dieren na aanraking rode plekken, blaren en brandwonden kunnen oplopen.

Hoe ziet een berenklauw er uit?

Berenklauw wit bloemenscherm

De stengel van de berenklauw is lichtbruin, die van de reuzenberenklauw is rood gevlekt. Deze stengels kunnen tot 10 cm dik worden. De berenklauw heeft enorme bladeren van 1 tot wel 1.5 meter lang. De bladeren zijn behaard, grog gezaagd en diep ingesneden. De berenklauw bloeit langdurig met witte bloemschermen, zo groot als een parasolletje. Prachtig om te zien. De berenklauw is ook een hele snelle groeier.

Waar komt de berenklauw voor?

De berenklauw en ook de reuzenberenklauw komen steeds meer in Nederland voor. Vooral op zonnige en licht beschaduwde plaatsen. Ze hebben het liefst een vochtige voedselrijke grond. Vaak zijn de terreinen waar ze voorkomen sterk door de mens beïnvloed. Dus ook op die plaatsen waar u mogelijk uw hond uitlaat. Parken, plantsoenen, dijken, oevers, wegbermen en tuinen, daar vertoeft de berenklauw graag.

Honden snuffelen rond in het park

Wat van de berenklauw is gevaarlijk voor dieren?

Het sap van de berenklauw is gevaarlijk. Dit sap bevat namelijk furocoumarinen. Wanneer en dier of mens in aanraking komt met dit sap en de zon schijnt dan kunnen de gevolgen daarvan op de huid zichtbaar zijn. Wanneer het sap in de ogen komt, dan kan dat zelfs tot blindheid leiden.

Wat gebeurt er na aanraken van een berenklauw?

Wanneer een hond bijvoorbeeld met zijn neusrug in contact komt met een berenklauw dan kunnen er blaren ontstaan. Meestal na zo'n 24 uur. Enkele uren daarna worden de blaren groter en ze lijken dan op ernstige brandwonden. Genezing treedt altijd op, maar pas na 1 tot 2 weken. Er kunnen dan wel littekens ontstaan en de huid kan bruin verkleuren.

Welke dieren eten berenklauw?

Schaap knaagt met smaak aan een berenklauwstengel

Schapen eten berenklauw op. Sterker nog schapen vinden berenklauw echt lekker en zijn zo dan ook effectieve bestrijders van de berenklauw. Schapen houden de planten kort en zo kan het zaad van de berenklauw zich niet verspreiden. Ook runderen kunnen de Kaukasische berenklauw eten. In de Gelderse Poort wordt ze massaal gegeten door de runderen nadat ze deze plant ontdekt hadden. Mogelijk dat nog meerdere dieren deze plant gaan ontdekken, het is immers een plant die nog maar relatief kort in Nederland is.

Is gedroogde berenklauw gevaarlijk?

Nee, goed gedroogde (stengels) berenklauw is niet gevaarlijk. Dat komt omdat gedroogde berenklauw geen sap meer bevat. Zelfs de haren van de berenklauw verliezen dan hun irriterende werking. Dat geldt voor mens en dier en dus ook voor honden en paarden.

Behandeling hond met berenklauw

Hond wordt gewassen

Wanneer u vermoedt dat uw hond in contact is geweest met een berenklauw en u ziet nog niets aan uw hond, dan kunt u het beste de vacht en de hele hond royaal uitspoelen met water. Daarbij en daarna is het belangrijk dat u er voor zorgt dat uw hond een week lang niet in de zon komt. Wanneer uw hond wel verschijnselen heeft, zoals blaren en brandwonden, ga dan naar uw dierenarts. Uw dierenarts kan de diagnose stellen en eventuele brandwonden behandeling instellen.

De Maxani Honinggel kan ondersteunen bij 1e en 2e graads brandwonden.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: [email protected]

Drs. Robin Holle
Dierenarts
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl