Veel honden hebben huidproblemen. Ze kunnen een schilferige huid (roos) hebben, een stinkende huid en vacht, veel jeuk of gewoon kale plekken. Hoe zit dat nu eigenlijk met de huid? Waardoor kunnen deze problemen gaan optreden? We gaan de hondenhuid eens nader bekijken.
De huid nader bekeken
Het hondenlichaam is aan de buitenkant bekleed met huid en aan de binnenkant met slijmvliezen. Die buitenkant bestaat uit 2 huidlagen, te weten de opperhuid en de lederhuid. In de buitenste huidlaag, de opperhuid komen geen zenuwen en bloedvaten voor. Wel een hoorn- en een kiemlaag. De kiemlaag geeft de kleur aan de huid door de pigmentcellen. Opvallend is dat deze pigmentcellen niet een bruinverkleuring door de zon geeft zoals bij de mens. De hoornlaag kan verdikt zijn zoals bij de voetzolen.
De lederhuid bestaat uit taai en sterk bindweefsel. De haarzakjes en zweetklieren liggen in de lederhuid. Aan de bovenkant van de lederhuid bevindt zich de zogenaamde basaalmembraan. Aan de onderkant is het onderhuidse bindweefsel te vinden dat veel vet kan bevatten. Dit vet dient als een isolatielaag. Onder het onderhuidse bindweefsel zijn spieren aanwezig, de verbinding tussen beide is heel los. Daardoor kun je bijvoorbeeld een hond aan zijn nekvel optillen (nooit doen hoor..).
De hondenharen
De haren liggen in de haarschacht. De wand van deze haarschacht is plaatselijk uitgestulpt, dit is de zogeheten talgklier die talg langs de haren afgeeft en zo de haren soepel en waterafstotend houdt. De lucht tussen de haren zorgt er voor dat de vacht van de hond prima isoleert. Door de spiertjes aan de haarzakjes kunnen de haren rechtop staan. De enige plekken van de hond waar zich geen haren bevinden zijn de neuspunt en de anusring.
Het nut van de hondenhuid
De huid van de hond is bijzonder nuttig. De huid beschermt de hond tegen van alles en nog wat. Ook voorkomt de huid vochtverlies van binnen uit. Door de zenuwcellen in de huid is de huid ook een zintuig.
De huidbarrière doorbroken
Er ontstaan problemen wanneer de huidbarrière wordt doorbroken. Bij een dergelijke beschadiging van de huid is er al gauw verlies van vocht en vetzuren, ceramiden en/of cholesterol. Daardoor kunnen ziektekiemen, vuil, allergenen en gifstoffen diep in de huid doordringen en ligt uitdroging op de loer. Dit is in deze afbeelding goed te zien.
Wat voor soort aandoeningen van de huid zijn er?
Er zijn vele vormen waarin huidaandoeningen zich kunnen laten zien. Bijvoorbeeld:
- Kale plekken
- Roodheid
- Zwartverkleuring
- Schilfers (roos)
- Vettige vacht (seborrhoe)
- Korstjes
- Wondjes
- Stinkende huid
- Jeuk
- Verdikkingen, bultjes, tumoren
- Allergische reacties
- Likken/bijten aan de poten
- Klapperen met de oren
Oorzaken huidaandoeningen
De belangrijkste oorzaken van huidaandoeningen zijn:
- Parasieten zoals vlooien, mijten, oormijten, demodex, scabiës, cheyletiella, teken.
- Atopie, allergische reacties.
- Voedselallergie.
- Bacteriën, schimmels en gisten.
- Hormonale wisselingen.
De behandeling van huidaandoeningen
De behandeling van de huidaandoening is natuurlijk geheel afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hierover kan uw eigen dierenarts u meer vertellen en hij of zij gaat ook de beste behandeling voorstellen.
Naast de behandeling op aangeven van uw dierenarts is het vaak goed om voorbehoedend en aanvullend de huid van uw hond te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door shampoos, conditioners, sprays en supplementen. Maxani en Dermoscent hebben hier een reeks kwaliteitsproducten voor.
Ondersteunende producten voor de huid van uw hond
Door huidproblemen ook te behandelen met een lokaal plan, kan het gebruik van algemeen werkende diergeneesmiddelen en antibiotica- en corticosteroïden-houdende huidzalven worden verminderd. De betere ondersteunende producten bevatten een hoge concentratie ceramides en essentiële vetzuren, waardoor de huidbarrière wordt hersteld. Een gezonde huidbarrière zorgt er voor dat er geen extra vocht verdampt en dat de allergenen en gifstoffen niet kunnen doordringen tot in de huid. Dankzij een regelmatig en continu gebruik van de ondersteunende producten wordt de huid van de hond gehydrateerd en versterkt. De vacht wordt weer glanzend, glad en minder bros. De resultaten dragen bij aan het fysieke en psychologische welzijn van de hond.
Mijn hond heeft een vette huid
Honden met een vette huid hebben vaak seborroe. Seborroe is een chronische aandoening van de huid waarbij de talgproduktie verstoord is door een ontregeling van normale huidbarrière. Er kan overmatige schilfering plaatsvinden en de huid kan erg vet, of juist erg droog worden. Ondersteunde shampoos met salvia kunnen vaak helpen.
Mijn hond heeft een droge, schilferige huid
Droogheid van de huid van de hond laat zich vaak zien door de schilfers en witte spikkels, roos dus. Roos ontstaat bij honden wanneer de talgklieren, die zorgen voor de productie van de vetachtige stoffen die de huid beschermen, te veel van die stoffen produceren. De huid van uw hond zal er droog en mogelijk geïrriteerd of ontstoken uitzien. Speciale shampoos met ceramiden kunnen u zeker van dienst zijn bij de aanpak van een droge hondenhuid.
Mijn hond stinkt
Iedere hond ruikt op zijn eigen manier. En honden hebben een andere lucht dan mensen. En die geur van een hond komt vooral naar voren nadat hij gezwommen heeft. Dat weet iedere hondeneigenaar ook wel. Maar een hond kan ook echt stinken. Dat kan veel oorzaken hebben, zoals een probleem in de mondholte, een oorontsteking, een anaalklierprobleem of een infectie met rotting ergens aan of in het lichaam. Daarnaast is een veelvoorkomende oorzaak van een stinkende hond een huidaandoening. Honden met een dergelijk huidprobleem hebben vaak een vettige, schilferige en rode huid. Wassen met een chloorhexidine shampoo kan flink verlichting geven.
Hoe was ik mijn hond?
Een ondersteunend product is bijvoorbeeld de hondenshampoo. Wanneer de huid en vacht van uw hond vies zijn dan is het aan te raden uw hond te wassen. Er zijn shampoos voor bijvoorbeeld de alledaagse wasbeurt, voor een droge huid en voor een vette huid. Dat is voor velen van u best een lastig iets, zeker de eerste keer. U kunt in dit filmpje zien hoe u dit het beste kunt doen. Gaat het de eerste keer naar wens voor de hond dan wordt het steeds meer een pleziertje en dan kunt u ook genieten van het wassen zelf. En daarna van uw heerlijk geurende hond.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: [email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl