slide 2 of 4
  • Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
5a1d570eb122a0fe128e83a45a69affa

Hotspot hond

Wat is een hotspot? Een hotspot, of pyotraumatische dermatitis, is een lokale natte huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, bijten of krabben. Ze kunnen in enkele minuten ontstaan en zich binnen enkele uren flink uitbreiden. De oorzaak ligt meestal in een jeukprikkel. Dit kan bijvoorbeeld een vlooien- of teken- of muggenbeet zijn, een doorntje, een grasaar, een allergie of een oorontsteking. Ook klitten en losse haren kunnen jeuk geven. De hond maakt zelf de huid kapot en er ontstaat snel een ontsteking. Deze geeft ook weer jeuk, waardoor de hond nog meer aan de plek zal zitten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel met snelle uitbreiding van de hotspot. Een hotspot kan bij alle rassen voorkomen, maar zien we vooral bij honden met een dikke ondervacht zoals de labrador, golden retriever, Duitse herder en berner sennenhond.

Wat zijn de symptomen?

Een hotspot ziet eruit als een natte, rode plek die zich op elk deel van het lichaam kan bevinden. De hond heeft tekenen van (meestal erge) jeuk en de plek zelf is vaak erg pijnlijk.

Hoe stellen we de diagnose?

Op basis van de symptomen kan een hotspot worden vastgesteld. Daarnaast zullen we altijd zoeken naar de onderliggende oorzaak. Heel vaak is deze echter niet (meer) te vinden.

Waaruit bestaat de behandeling?

Omdat een hotspot zich zeer snel kan uitbreiden, is het belangrijk zo snel mogelijk de vicieuze cirkel te doorbreken. Dit kan met verschillende maatregelen:
  • Vacht rondom de hotspot kaalscheren. Let op, dit kan erg pijnlijk zijn en bij sommige honden is een lichte narcose nodig om dit goed te kunnen doen.
  • Schoonmaken van de hotspot met bijvoorbeeld betadineoplossing.
  • Lokale behandeling met zalf of Dermacool Hot Spot.
  • Voorkomen dat de hond nog aan de plek kan zitten, bijvoorbeeld met een kap/kraag. De wond zelf het liefst niet afdekken, deze kan dan nog meer gaan broeien.
  • Een injectie met een jeukremmend middel (corticosteroïden).
  • Eventueel een behandeling met antibioticum. Dit doen we alleen als de ontsteking zeer uitgebreid en diep is.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl