Wanneer een paard met het hoofd schudt dan kan dat eenmalig geen kwaad. Anders wordt het wanneer een paard dit gedrag regelmatig en vaak vertoont. Dit hoofdschudden kan veroorzaakt worden door meerdere oorzaken, bijvoorbeeld door een onderliggende kreupelheid. Die oorzaak is niet eenvoudig vast te stellen en daardoor is het toepassen van de juiste therapie nogal eens hachelijk.
Wat zien we aan een paard met hoofdschudden?
Een paard dat hoofdschudden, ook wel headshaking genoemd, vertoont, schudt veel met zijn hoofd. Vaak in verticale richting. Er zijn behoorlijk veel paarden, vaak ruinen, die deze aandoening kunnen hebben en het kan in rust en ook tijdens arbeid optreden. Bij fel zonlicht en veel pollen in de lucht komt het vaker voor. Het paard ervaart een soort migraine-achtige hoofdpijn. Vliegen en andere aanraking van hoofd en de rest van het lijf is dan onaangenaam voor het paard. Slecht zien kan ook een symptoom zijn.
Oorzaak hoofdschudden paard
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken. Evenals een slecht passend bit, gezwollen sinussen door pollenallergie, een tong die in de knel zit of een halster waaraan een paard zich ongewild tijdelijk heeft opgehangen.
Effect van magnesium bij hoofd schudden paard
Recent is een onderzoek gekeken naar het effect van het toedienen van magnesium, al dan niet gecombineerd met borium, op de frequentie van hoofdschudden gemedieerd door de Trigeminus zenuw (= kopzenuw V). Deze vorm van hoofdschudden wordt ook wel TMJ genoemd. Bij deze vorm van hoofdschudden is de prikkelbaarheid van deze zenuw toegenomen wat leidt tot seizoensgebonden zenuwpijn bij het paard. Dit hoofdschudden komt vaker voor bij ruinen en er is een verband met de hoeveelheid arbeid die verricht wordt.
Het onderzoek
In het onderzoek zijn 6 ruinen met hoofdschudden vergeleken met 6 controle ruinen van dezelfde leeftijd en ras. Deze paarden werden een week behandeld met een standaard rantsoen + magnesiumcitraat, dan wel met het standaard rantsoen + magnesiumcitraat + boriumcitraat (bitter). Hierdoor fungeerde ieder dier als controle voor zichzelf. Tussen elke behandeling door was er steeds een uitwassingsperiode van een week waarin geen supplementen werden gevoerd.
Uitkomst onderzoek hoofdschudden paard
Onbehandelde paarden lieten de hoogste gemiddelde frequentie van het aantal keren hoofdschudden zien tijdens draf. Een gecombineerde toediening van magnesium en borium gaf de grootste afname in de frequentie van hoofdschudden. Toch werd hier ook de nul niet gehaald. Conclusie is wel dat in dit onderzoek de toediening van beide supplementen, magnesium en borium, de frequentie van hoofdschudden liet dalen. Let wel dat een overmaat magnesium ook voor het paard giftig is.
Andere behandelingsvorm hoofdschudden paard
Er zijn wel andere behandelingsmethodes van hoofdschudden bekend. Zoals de percutane zenuwstimulatie (ongeveer 50% succes in terugkeer naar het gebruikelijke prestatie niveau).
Vragen?
Neem gerust contact met ons op: info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl
Bron: Effects of magnesium with or without boron on headshaking behavior in horses with trigeminal-mediated headshaking. J Vet Intern Med. 2019 May;33(3):1464-1472 Sheldon SA, Aleman M, Costa LRR, Weich K, Howey Q, Madigan JE.