Het ziet er soms grappig uit: een hond die maar rondjes blijft rennen en zijn eigen staart achterna jaagt. Toch is dit vaak heel wat minder leuk dan het eruit ziet. Puppy’s doen het bijna allemaal wel eens. Ze leren door het al spelend najagen van hun staart om een prooi te pakken. Dit is in voorbereiding op het ‘echte werk’. Wanneer ze wat ouder worden, zo vanaf een half jaar leeftijd, zal dit gedrag normaal gesproken verdwijnen. Het ‘echte’ jagen heeft dan plaatsgemaakt voor het najagen van de staart. Wanneer honden op oudere leeftijd nog steeds hun staart achterna zitten, óf wanneer het najagen van de staart op oudere leeftijd begint, dan is het zaak om op te passen. Er kan dan meer aan de hand zijn.
Wat zijn de oorzaken?
Wanneer een wat oudere hond (>6 maanden) zijn staart achterna jaagt, kan er gedragsmatig wat aan de hand zijn. Denk hierbij aan verveling. Als een hond zijn energie niet kwijt kan, dan kan dat een reden zijn om dan maar achter zijn staart aan te gaan. Het kan dus een teken zijn dat uw hond aandacht tekort komt, te weinig ruimte of beweging heeft of te weinig stimulansen of speelmogelijkheden. Zowel positieve als negatieve aandacht kunnen het staarjagen verergeren. Naast verveling, kan stress een rol spelen. Bijvoorbeeld door verlatingsangst, een verhuizing of door de komst van een baby. Ook positieve stress, zoals de komst van bezoek, kan het gedrag uitlokken. Een derde oorzaak is een lichamelijke oorzaak zoals pijn, irritatie of jeuk. Denk dan aan kneuzingen en beschadigingen van de staart en huid- of vachtproblemen.
Wat zijn de symptomen?
Rondjes draaien en rennen achter de eigen staart aan, soms zelfs zo hevig dat de hond tegen van alles aanbotst. Als een hond de staart te pakken krijgt, kan deze door bijten en kauwen flink beschadigd raken. Zo kunnen kale plekken en wonden ontstaan. Er zijn honden die het gedrag dusdanig vaak en langdurig uitvoeren, dat ze bijna niets anders meer doen. Het is dan obsessief gedrag geworden.
Hoe wordt het behandeld?
Dit hangt af van de oorzaak. Meer beweging en activiteiten , zoals balspelletjes en voerpuzzels, voor uw hond kunnen de verveling verminderen. Stressvolle gebeurtenissen zijn niet altijd te vermijden, maar ook hier kunnen natuurlijke middelen, beweging en medicatie een handje helpen. Om pijn en ongemak uit te sluiten, kunt u het beste een afspraak maken bij de dierenarts. Deze zal de hond helemaal nakijken en mogelijk medicatie voorschrijven.
Wanneer is het een probleem?
Als uw hond zijn staart vaker najaagt dan anders, niet meer normaal functioneert of zijn staart beschadigd, kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts. De dierenarts zal onderliggende oorzaken kunnen opsporen en kunnen helpen met het instellen van de juiste behandeling. U mag best lachen als uw hond zijn staart najaagt, maar negeer de onderliggende oorzaken niet!
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
[email protected]
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl