Vele honden doen het, gras eten. Er doen allerlei verhalen de ronde over de oorzaak, maar wat is nu waar? Niemand is 100% zeker van de oorzaak, maar er zijn verschillende dingen die een rol kunnen spelen.
Waarom eet een hond gras?
Vaak wordt gedacht dat gras eten een teken is dat de hond misselijk is en moet overgeven. In sommige gevallen lijkt dit inderdaad zo te zijn. Op zich kan gras eten ook een braakreflex oproepen. Wanneer uw hond duidelijk op zoek gaat naar gras en daarna braakt, kan dit betekenen dat er een medische reden voor is.
Gras eten uit gewoonte
Veel vaker zal een hond gras eten uit ‘gewoonte’ of omdat het ‘lekker’ is. Ook wordt wel gesproken van tekorten aan bepaalde vezels in de voeding, dit is echter niet duidelijk bewezen.
Kan het kwaad dat mijn hond gras eet?
Wanneer uw hond een enkele keer gras eet dan is er niets aan de hand. Ook niet wanneer uw hond dan wel eens braakt. Wanneer uw hond vaak gras eet dan kan dit wijzen op een chronisch maag- en/of darmprobleem. Meestal vertoont de hond dan ook andere symptomen, zoals vaak uitbraken van eten of overgeven op een nuchtere maag, diarree, buikpijn en geborrel in de buik, vermageren.
Wat kunt u doen?
Meestal hoeft u niets te doen. Kauwt uw hond regelmatig op gras, maar leidt dit niet tot braken, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Indien uw hond nooit gras gegeten heeft en daar ineens mee begint of wanneer uw hond regelmatig gras eet en daarna braakt, kan er een medische reden voor zijn. Neem in geval van twijfel dan ook altijd contact op met de dierenarts. Uw dierenarts kan dan verder onderzoek doen, met name bloedonderzoek en het zogenaamde kijken in maag en darmen (endoscopie) wordt dan wel ingezet om achter de oorzaak te komen.
Onderzoek naar gras eten bij honden
Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige heeft onderzoek gedaan naar het gras eten van honden.
Dit zijn de bevinden van Hart:
- De meerderheid van de onderzochte honden eet dagelijks of wekelijks gras.
- 8% van deze honden vertoonde tekenen van misselijkheid of ziekte vóór het eten van gras en 22% van de honden braakt ook daadwerkelijk ná het eten van gras.
- Opmerkelijk is dat jonge honden vaker gras eten dan oudere honden.
- Jonge honden zijn vrijwel nooit misselijk voor het eten van gras.
- Honden die misselijk zijn en dan gras gaan eten, braken vaker.
- Honden die met regelmaat thuis plantaardig voedsel aangeboden kregen, aten net zo vaak gras als honden die dat niet aangeboden kregen.
- Er is geen reden om aan te nemen dat een hond een gebrek aan bijvoorbeeld vezels probeert te compenseren door het gras eten.
- Er is geen verschil qua gras eten tussen honden die brokken of rauw vlees aten.
- Er is geen duidelijk bewijs gevonden dat honden gras eten vanwege misselijkheid of buikpijn of omdat ze een voedingsgebrek zouden hebben.
- U kunt hier het onderzoek naar gras eten van honden van Hart en zijn collega’s nalezen.
Ook een onderzoeksteam aan de University of New England (S.J. Bjone, W.Y. Brown, I.R. Price. (2007)) kwam tot dezelfde conclusie over gras eten bij honden; een hond die gras eet, is niet ziek of misselijk. Uit dit onderzoek kwam zelfs duidelijk naar voren dat gras simpelweg een voedselbron voor honden is. Interessant…
Vragen?
Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: dierenarts@daphorst.com
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl