• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden*
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
a3eb6150c3441bf29bc6f89144fc0d6f

Euthanasie huisdier

Voor de meeste diereigenaren is de periode rondom de euthanasie van een huisdier een moeilijke tijd. Er zijn verschillende beslissingen die gemaakt moeten worden, ook al wilt u daar misschien liever niet bij stilstaan. Wij hopen u te helpen tijdens deze moeilijke periode en hebben  daarom voor u een aantal zaken op een rijtje gezet.

Wat is euthanasie?

Euthanasie, ook wel inslapen genoemd, is het bevorderen van een zachte en pijnloze dood van een dier middels een injectie. Het wordt toegepast bij dieren die een ernstig aangetaste kwaliteit van leven hebben of die een lijdensweg te wachten staat. In uitzonderlijke gevallen wordt ook voor euthanasie gekozen bij een agressief dier dat niet herplaatst kan worden en een gevaar vormt voor mensen of dieren.

Wanneer is het juiste moment daar?

Veel diereigenaren hopen dat hun (zieke of oude) dier tijdens de slaap een natuurlijke dood sterft. In veel gevallen is dat echter niet zo of laat dit lang op zich wachten. In die gevallen is het soms eerlijker om het dier verder lijden te besparen middels euthanasie. De beslissing om voor euthanasie te kiezen is lang niet altijd makkelijk. U kunt altijd tijdens een consult met de dierenarts de mogelijkheden tegenover elkaar afwegen en om advies vragen.

Hoe gaat een euthanasie?

Wanneer de beslissing tot euthanasie genomen is, zal de dierenarts met u de mogelijkheden bespreken. U kunt ervoor kiezen met uw dier naar de praktijk te komen of de dierenarts bij u thuis te laten komen om uw dier in zijn/haar vertrouwde omgeving in te laten slapen. Het is verstandig op tijd een afspraak te maken, zodat wij zoveel mogelijk aan uw wensen kunnen voldoen.

Bij honden wordt de euthanasie met twee injecties uitgevoerd. De eerste injectie zorgt ervoor dat uw dier in slaap valt (narcose), net als voor een operatie. Als uw dier diep in slaap is, wordt de tweede injectie gegeven, waarvan uw dier zal overlijden. Hier merkt hij/zij dan niets meer van.

Wat gebeurt er na de euthanasie?

Nadat uw dier is ingeslapen of overleden, zijn er verschillende mogelijkheden. U mag zelf kiezen wat u na overlijden van uw dier wilt.

Begraven, cremeren, resomeren of destructie

U kunt ervoor kiezen om uw dier op eigen grond te begraven, als de regelgeving van de gemeente dat toelaat. Er zijn ook speciale dierenbegraafplaatsen. Ook is er de mogelijkheid om uw dier te laten cremeren. Wij hebben goede ervaringen met Dierencrematorium Venray en SHCN Roermond. U kunt uw dier er zelf heen brengen of bij de kliniek laten ophalen. U heeft bij het dierencrematorium alle ruimte om uw eigen wensen kenbaar te maken. De prijzen verschillen per mogelijkheid.

Als derde optie kan uw dier op de kliniek worden achtergelaten. Een koeriersdienst komt het overleden dier dan ophalen om het naar een verzamelplaats voor overleden dieren te brengen. Uw dier wordt dan samen met andere overleden dieren vernietigd (destructie).

Resomeren

U kunt uw dier nu ook laten resomeren. Dat kan individueel of collectief. Resomeren is een proces waarbij de stoffelijke resten van het dier onder druk en met behulp van kaliumhydroxide versneld worden ontbonden in verwarmd water. Deze nieuwe methode is 90% energiezuiniger en 90% minder milieubelastend. Bovendien gaat er 20% meer as terug naar de familie en zitten er in die as minder roetdeeltjes.

Aandenken

Gedenkteken-huisdier-hond-kat

Als uw geliefde hond, kat, vogel of knager er niet meer is, kan een mooi aandenken veel troost geven. Doe de leukste foto in een mooi lijstje, bewaar een plukje haar in een doosje of laat een mooi portret maken. U kunt ook nog een stapje verder gaan: uw huisdier laten opzetten. Zo blijft hij of zij altijd in huis, hoewel een opgezet dier natuurlijk heel wat anders is dan een levendig kameraadje. En als u uw lieveling nóg dichterbij wilt hebben, is er tegenwoordig zelfs de mogelijkheid een echte diamant te laten maken van de as! Momenteel merken wij dat een pootafdruk in klei van uw hond of kat een bijzonder waardevol aandenken kan zijn.

Vraag het ons gerust

Als de mogelijkheden u nog wat onduidelijk zijn, kunt u het best contact opnemen met uw dierenarts. Die heeft vaak de nodige ervaring op dit gebied, en kan u meer informatie geven of u helpen met kiezen. Maar welke keuze u ook maakt, het belangrijkste advies dat we u kunnen geven is: doe wat uw hart u ingeeft. U zult zich het prettigst voelen als u afscheid neemt van uw dier op een manier die bij u past.
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl