slide 2 of 4
  • Ma-Za voor 20u besteld: vandaag verzonden*
9bb117da2c785571074620dae625d8a9

Demodex (puppy schurft) bij de hond

Wat is Demodex, puppy schurft?

Demodex is een mijt. Pups krijgen deze mijt in de eerste levensdagen van hun moeder. Demodex wordt ook wel puppy schurft genoemd. De mijten bevinden zich voornamelijk in de haarzakjes. Demodex mijten kunnen ook bij gezonde honden in kleine aantallen voorkomen.

Welke honden krijgen een Demodex infectie?

Iedere hond heeft Demodex mijten, maar een enkele hond ontwikkelt een Demodex infectie. Bij een dergelijke infectie zijn er heel veel Demodex mijten aanwezig op de hond en die geven dan een ontstekingsreactie van de hondenhuid. Deze infectie wordt ook wel puppy schurft genoemd. Het is inderdaad een schurftvorm, maar deze kan ook bij oudere honden voorkomen. Vaak is de oorzaak van de Demodex infectie een verminderde afweer van de hond, de hond heeft dus minder weerstand. Demodex komt het meest voor bij honden tussen de 3 en 18 maanden jong, (zeer) oude dieren, soms bij drachtige dieren of niet-gesteriliseerde dieren als gevolg van hormonale veranderingen en bij dieren met ziekten die het immuunsysteem verzwakken. Daarnaast is van prednison(-achtige) medicatie bekend dat deze het immuunsysteem onderdrukt en daarmee het risico op een Demodex infectie vergroot.

Kan Demodex andere dieren en mensen besmetten?

Nee, een Demodex mijt kan niet overleven op een mens, kat of knaagdier. Ook een besmetting van hond naar hond met Demodex komt niet voor, uitgezonderd bij pups.

Symptomen Demodex hond

Wat zien we bij een hond met een Demodex infectie?

  • Kale plekken, schilfering, rood/grijs/zwart verkleuring huid.
  • Vooral op de poten en de kop (rondom ogen en bek).
  • Beperkte aantasting (lokaal) tot over het hele lichaam van de hond (gegeneraliseerd).
  • Bijkomende bacteriële infecties: puistjes, vochtige plekken, open wonden en korstvorming.
  • Jeuk en pijn.
  • Symptomen van een onderliggend probleem.

Diagnostiek schurft hond

  • Demodex mijten aantonen in een huidafkrabsel onder de microscoop. Huidafkrabsels met een scherp lepeltje van meerdere plekken met aangetaste huid tot bloedens toe. De Demodex mijten zitten namelijk in de haarfollikels.
  • Eventueel microscopisch onderzoek afdrukpreparaten huid en bacteriekweek.
  • Eventuele onderliggende oorzaak vast stellen.

Therapie Demodex hond

Er zijn verschillende mogelijkheden om de Demodex mijten te doden en de ontstekingen te behandelen.

  • De lokale vorm kan zonder behandeling herstellen. Dit duurt weken tot maanden. Risico is dat de mijt zicht toch steeds verder over het lichaam uitbreidt.
  • De belangrijkste therapie die geregistreerd is voor het gebruik tegen Demodex bij de hond, is een wassing met een oplossing van de anti-parasitaire stof amitraz. Ectodex is een veelgebruikt effectief diergeneesmiddel. Uw hond wordt regelmatig met de Ectodex oplossing gewassen (gehele lichaam of alleen enkele aangedane plaatsen), waarna de huid aan de lucht moet drogen. Vooraf scheren is het beste. Bijwerkingen kunnen voorkomen: sloomheid, braken en een rode huid kunnen optreden als bijwerkingen. Overleg daarom altijd met uw dierenarts.
  • Bij Demodex ontstekingen rondom de ogen en de oren is het gebruik van amitraz te riskant. Daarnaast kunnen bepaalde bijwerkingen ervoor zorgen dat het wassen met de amitraz vloeistof voor uw hond geen geschikte behandeling is. In deze gevallen zal gekozen worden voor het dagelijks toedienen van een vloeistof met het anti-parasitaire middel ivermectine (nooit bij Colli-achtigen) gedurende minimaal 4-6 weken. Uitsluitend op aangeven van uw dierenarts.
  • Soms worden pipetten met het anti-parasitaire middel moxidectine of selamectine voor frequente toediening in de nek voorgeschreven. Dit is uiteraard heel gemakkelijk voor u als eigenaar, maar de effectiviteit ervan is vele malen lager dan bovenbeschreven therapieën en het wordt dan ook voornamelijk gebruikt bij zeer milde lokale gevallen van Demodex infectie.
  • Bij bacteriële infecties kunnen speciale shampoos nodig zijn en soms zijn antibiotica geïndiceerd.
  • Aanpakken onderliggende oorzaak.
  • De huidbarrière kan worden verbeterd door lokaal te gebruiken producten en de lichamelijk conditie moet worden geoptimaliseerd door een goede voeding met de juiste aminozuren, vetzuren, vitaminen en mineralen en eventueel aanvullende supplementen. Vraag uw dierenarts.

Regelmatige controles

Om zeker te weten of de therapie tegen de Demodex mijten succesvol is, zijn periodieke controles door middel van microscopisch onderzoek van huidafkrabsels nodig. Zijn in de huidafkrabsels geen Demodex mijten meer aanwezig, dan zal nog drie weken door moeten worden behandeld. Zijn de huidafkrabsels vervolgens weer negatief op Demodex mijten, dan kan de behandeling worden gestopt.

Prognose Demodex hond

Voor jonge honden met een lokale Demodex infectie is de prognose goed. Behandeling met Ectodex is vaak succesvol. Bij sommige honden is Demodex lastig weg te krijgen, waardoor langdurige behandeling nodig is. Of en hoe snel een dier herstelt van een Demodex infectie is enerzijds afhankelijk van de ernst van de afwijkingen (lokaal of gegeneraliseerd) en anderzijds van een mogelijk aanwezige (wel of niet te behandelen) onderliggende oorzaak.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: info@dierapotheker.nl
Robin-Holle-Dierenarts-Dierapotheker.nl

Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice: www.dierapotheker.nl