Wat is het?
Een blaasontsteking bij de kat komt zeer vaak voor. In tegenstelling tot bij de hond is bij katten de blaasontsteking bijna nooit het gevolg van een bacteriële infectie. Veel vaker zien we een ‘idiopathische’ blaasontsteking. Dit betekent dat we de oorzaak niet precies weten, maar stress speelt waarschijnlijk een rol. Ook blaasgruis/stenen is een veel voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij katten.
Wat zijn de symptomen?
Symptomen die passen bij een (simpele) blaasontsteking zijn: moeilijk of vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen, in huis plassen of urine die er anders uit ziet of ruikt. Als de kat ook meer algemeen ziek is, braakt, slomer is, niet kan plassen of poepen of andere symptomen heeft, kan er meer aan de hand zijn.
Vooral bij katers met blaasontsteking/gruis kan een verstopping van de plasbuis ontstaan. Dit leidt tot een levensbedreigende situatie! Neem bij de minste verdenking dan ook contact op met de dierenarts.
Hoe stellen we de diagnose?
Met lichamelijk onderzoek en urine onderzoek kan een blaasontsteking worden vastgesteld. De urine dient voor het onderzoek zo ‘vers’ mogelijk te zijn (<1 uur oud). Soms zijn aanvullend bloedonderzoek, bacteriekweek en/of beeldvorming van de blaas nodig.
Waaruit bestaat de behandeling?
Dit hangt af van de oorzaak. Bij een simpele blaasontsteking volstaat doorgaans een kuur met ontstekingsremmers. Wanneer de symptomen snel terugkeren of de blaasontsteking niet overgaat, zal verder onderzoek worden gedaan.
Bij een duidelijke onderliggende oorzaak, zal deze aangepakt moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een
speciaal blaasgruisdieet of het verwijderen van blaasstenen met een operatie. Bij een juiste aanpak is de kans op volledig herstel groot.
Vragen?
Neem gerust contact met ons op:
info@dierapotheker.nl
Drs. Robin Holle
Dierenartsenpraktijk Horst
Thuisbezorgservice:
www.dierapotheker.nl