• Ma-Vr voor 20u besteld: vandaag verzonden
  • Gratis verzending vanaf €59
  • Veilig betalen
  • Spaar Petpunten
8d586c2cd5edd19e26c6f3a1b8e6c0f9

Afwijkende cyclus teef

Stille loopsheid

Wanneer de teef geen duidelijke loopsheidverschijnselen vertoont, wordt gesproken van een stille loopsheid. Het grootste probleem is dat de eigenaar niet tijdig opmerkt dat de teef loops is, omdat ze geen bloederige uitvloeiing vertoont, hoogstens een zeer geringe witte of kleurloze afscheiding en matige vulvazwelling. Vaak worden deze teven dan ook te laat voor dekking aangeboden. De oorzaak is onbekend. Het is belangrijk om regelmatig te kijken of er vulvazwelling optreedt en hoe de interactie tussen teef en reu verloopt. Het juiste dekmoment kan vastgesteld worden door bepaling van het progesterongehalte in het bloed.

Gespleten loopsheid (split-heat)

Bij de gespleten loopsheid stopt de loopsheid na enkele dagen en start over het algemeen weer na enkele dagen tot weken. De eierstokken beginnen wel met productie van oestrogenen, maar komen in afwezigheid van een LH-piek niet tot een eisprong. De uitvloeiing wordt bruin en neemt af. Het progesteron zal dan ook laag blijven. Wanneer de loopsheid weer op gang komt, volgt meestal een normale loopsheid met eisprong. Het vaststellen van het optimale dekmoment is zonder progesteron bepalingen dan erg lastig. Sommige teven laten zich namelijk ook gewoon dekken wanneer er geen eisprong heeft plaatsgevonden. De gespleten loopsheid wordt met name gezien bij jonge teven, maar soms ook bij teven die juist al ouder zijn. Het is geen ernstige afwijking en wordt regelmatig waargenomen. Een therapie is normaliter niet nodig.

Persisterende pro-oestrus

Wanneer binnen 25 dagen na start van de loopsheid nog geen eisprong heeft plaatsgevonden, word gesproken van een persisterende pro-oestrus. De teef kan zelfs gedurende 6-8 weken loops blijven met alle uitwendige kenmerken die passen bij de pro-oestrus, zonder dat de loopsheid ‘doorzet’ naar de oestrus. De progesteronconcentratie zal in dit geval laag blijven. Het wordt relatief vaak gezien bij jonge honden tijdens de eerste, soms tweede, loopsheid. Meestal zijn follikelcystes (cystes in de eierstokken) de oorzaak, maar ook tumoren of andere afwijkingen komen voor. Door middel van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en echografie is het mogelijk de diagnose te stellen. Ten einde de eisprong te stimuleren, kan een medicamenteuze therapie worden ingesteld.

Abnormaal verlengde anoestrus

Een teef die nog nooit loops is geweest op 18 maanden leeftijd of een teef met een interval tussen twee loopsheden langer dan 12 maanden of het dubbele van wat gebruikelijk is, lijdt aan een verlengde anoestrus. De oorzaak kan liggen bij verschillende aandoeningen, medicijngebruik, een stille loopsheid, maar ook een slechte waarneming van de loopsheid door de eigenaar. Door middel van lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en echografie is het vaak mogelijk de diagnose te stellen.

Vragen?

Neem gerust contact met ons op, bel 077-3982169 of email: [email protected]

Fokbegeleiding door dierenarts Jacques Jenniskens DAP Horst

Drs. Jacques Jenniskens
Dierenartsenpraktijk Horst